Առողջապահության լրատու 1.2011
Ձուն սննդակարգում, ինչ է թաքնված կճեպի տակ
![Ձուն սննդակարգում, ինչ է թաքնված կճեպի տակ Ձուն սննդակարգում, ինչ է թաքնված կճեպի տակ](up/article/big/file_18903_60939.jpg)
Թվում է, ձվից հասարակ էլ ինչ կարող է լինել: Բայց, իզուր չէ, որ հենց ձուն է խորհրդանշում կյանքի սկիզբը: Ձուն բարձր կենսաբանական և սննդարար արժեք պարունակող մթերք է: Բոլոր բաղադրատարրերը, որոնք պարունակվում են ձվի մեջ, առավելագույնս հավասարակշռված են և անհրաժեշտ օրգանիզմի համար:
Մեր սննդաբաժնում ամենահաճախն օգտագործվում է հավի և լորի ձուն: Հավի ձուն միջինը կշռում է 53 գրամ, իսկ լորինը` ընդամենը 12 գրամ:
Հավի ձվի սպիտակուցն առավել դյուրին և լիովին յուրացվող սպիտակուցն է, քան այլ սննդամթերք: Այն պարունակում է բոլոր ամինաթթուները, որոնք անհրաժեշտ են մեր օրգանիզմում սպիտակուցի ձևավորման համար: Բացի դրանից, ձվի սպիտակուցը պաշտպանական հատկություններ ունի, քանի որ այն պարունակում է լիզոցիմ` նյութ, որը ոչնչացնում է միկրոօրգանիզմները, այդ թվում և նեխում առաջացնող:
Սպիտակուցը շատ օգտակար է ստամոքսի համար, այն բուժիչ ազդեցություն ունի ստամոքսի խոցի դեպքում: Սպիտակուցը բազմաթիվ հանքային տարրեր է պարունակում` մանգան, երկաթ, պղինձ, ցինկ, սելեն, խոլին, ինչպես նաև B6, B12 վիտամիններ, ֆոլաթթու. այս ամենն ավելացնում են ձվի սպիտակուցի արժեքը անեմիայի դեպքում:
Ձվի դեղնուցը կենսաբանական ակտիվ նյութերի գանձարան է: Այն հարուստ է երկաթով, ֆոսֆորով, մանգանով, ցինկով, դրա մեջ պարունակվում են նաև A, E, B, PP վիտամինները, խոլին, ֆոլացին նյութերը: Բացի դրանից, դեղնուցը հարուստ է չհագեցած ճարպաթթուներով և խոլեստերինով: Ձվի դեղնուցը լեղամուղ ազդեցություն ունի, այդ պատճառով էլ այն օգտագործում են նաև բուժական նպատակներով: Հեշտ յուրացվող ֆոսֆորն ու կալցիումն ապահովում են մազերի առողջությունը, ատամների և եղունգների ամրությունը: Բացի դրանից, ֆոսֆորն անհրաժեշտ է օրգանիզմի վերականգնման համար: Երկաթը ամրացնում է իմունիտետը, իսկ ցինկը նպաստում է վերքերի արագ ապաքինմանը: A վիտամինը նպաստում է տեսողությանը, լավացնում է մաշկի բջիջների վերականգնումը, վերին շնչառական ուղիների լորձաթաղանթի վիճակը: E վիտամինը կանխարգելում է ծերացումը, ամրացնում է անոթները:
Ձուն պարունակում է ամինաթթուներ, որոնք բարենպաստ ազդեցություն ունեն օրգանիզմի ծանր մետաղներով թունավորման դեպքում: Ձուն ամբողջությամբ հանձնարարվում է լյարդի, աղիների, լեղապարկի հիվանդությունների, շաքարային դիաբետի դեպքում:
Սակայն չի կարելի երկարատև օգտագործել հում սպիտակուցը կամ հում ձուն ամբողջությամբ, քանի որ դրա բաղադրակազմի մեջ պարունակվում է մուկոպրոտեին ավիդին նյութը, որը կապում է H վիտամինը (բիոտին): Այդ պատճառով էլ հում ձվի երկարատև օգտագործումը կարող է բիոտինային անբավարարության պատճառ դառնալ, դեմքը մոխրագույն երանգ է ստանում, մազերը թափվում են, նվազում է օրգանիզմի դիմադրողականությունը: H վիտամինի անբավարարությունը կարելի է լրացնել լյարդի, սնկի, շոկոլադի, ոլոռի օգտագործմամբ:
Իր ողջ օգտակարությամբ հանդերձ, ձուն, հատկապես, հում ձուն կարող է սննդային ալերգիա առաջացնել: Այն հակացուցված է լյարդի ցիռոզով, քրոնիկական հեպատիտով, խոլեցիստիտով հիվանդ մարդկանց:
Բանավեճեր են ընթանում հավի ձվի վնասակարության վերաբերյալ, առաջին հերթին դրա մեջ պարունակվող խոլեստերինի պատճառով:
Հայտնի է, որ խոլեստերինն անհրաժեշտ է մարդու սիրտ-անոթային համակարգի նորմալ կենսագործունեության համար, բայց սահմանափակ քանակությամբ: Դրա ավելցուկը կարող է ինսուլտ կամ ինֆարկտ հրահրել: Սակայն ձվի մեջ պարունակվող լեցիտինը կարող է միաժամանակ մասնակցել ամենավնասակար խոլեստերինի ոչնչացմանը: Հենց լեցիտինն է, որ կանխարգելում է խոլեստերինի անոթների պատերին կուտակումը:
Ստացվում է, որ առավել անվտանգ է ձու ուտել, քան, ասենք, կարագ: Բայց, իհարկե, ոչ ամեն օր:
Հավի ձվի բոլոր օգտակար հատկությունները պահպանելու համար պետք է այն օգտագործել նվազագույն ջերմային մշակման ենթարկելուց հետո, բայց միայն բացառապես թարմ լինելու դեպքում:
Ինչ վերաբերում է լորի ձվին, ապա դրա օգտակար հատկությունները հայտնի էին դեռ շատ դարեր առաջ: Այն հակաուռուցքային, հակամանրէային և իմունոմոդուլացնող հատկություններ ունի:
Լորի ձվի մեջ 2,5 անգամ ավելի շատ B2 և B1 վիտամիններ են պարունակվում, 5 անգամ ավելի շատ կալիում, 4,5 անգամ ավելի շատ երկաթ: Բացի դրանից, այս ձվերի մեջ ավելի շատ A վիտամին, պղինձ, նիկոտինաթթու և ֆոսֆոր կա:
Ընդհանրապես, լորի ձվի մեջ ավելի շատ օգտակար միկրոտարրեր են պարունակվում` երկաթ, կալիում, կալցիում, մագնիում, կոբալտ, ինչպես նաև B1, B2, A, PP վիտամիններ: B1 և B2 վիտամինները դրական ազդեցություն ունեն նյարդային համակարգի վրա, կանխարգելում են մաշկային հիվանդությունները, կարգավորում են ածխաջրատների, ճարպերի, սպիտակուցների փոխանակությունը: PP վիտամինը լավացնում է արյան միկրոշրջանառությունը: Մագնիումը նպաստում է զարկերակային ճնշման իջեցմանը, կարգավորում է կալցիումի փոխանակությունը: Կալիումը կարգավորում է արյան հանքա-թթվային հավասարակշռությունը, ակտիվացնում է սրտի աշխատանքը: Կոբալտը խթանում է արյունաստեղծման գործընթացը, իսկ պղինձը լավացնում է ներզատական գեղձերի գործառույթները:
Պարունակվող անփոխարինելի ամինաթթուների պարունակությամբ նույնպես` լիզին, թրեոնին, տրիպտոֆան, մետեոնին, հիստիդին, գլիցին, լորի ձուն գերազանցում է հավի ձվին: Լիզին ամինաթթուն կարևոր է օրգանիզմում սպիտակուցների ձևավորման համար: Այն անհրաժեշտ է նաև հյուսվածքների աճի, վերականգնման, հորմոնների, հակամարմինների և ֆերմենտների արտադրության համար: Հիստիդինի անբավարարությունը կարող է լսողության կորստի պատճառ դառնալ: Գլիցինը պայքարում է զգացմունքային անկայունության, գերգրգռվածության դեմ, ակտիվացնում է մտավոր ակտիվությունը: Թրեոնին անփոխարինելի ամինաթթուն օգնում է լյարդի աշխատանքին, այն կարևոր է նաև կոլագենի և էլաստինի սինթեզի համար, մասնակցում է նաև ճարպափոխանակությանը:
Մետեոնինը ապահովում է ապաթունավորման գործընթացները, պաշտպանում է ռադիացիայի ազդեցությունից, նվազեցնում է մկանային թուլությունը, պաշտպանումէ ռադիացիայի ազդեցությունից, օգտակար է օստեոպորոզի դեպքում: Տրիպտոֆան ամինաթթուն նպաստում է գլխուղեղում սերոտոնինի սինթեզին, ապահովում է կայուն տրամադրություն, օգնում է դեպրեսիայի և անքնության դեպքում:
Ի տարբերություն հավի ձվի, լորի ձուն ալերգիկ ռեակցիաներ չի առաջացնում, այդ պատճառով էլ այն թույլատրելի է կրծքահասակ երեխաներին:
Ինչպես տեսնում ենք, լորի ձուն առողջության համար հիանալի մթերք է:
Այն կարգավորում է ստամոքս-աղիքային ուղու, սիրտ-անոթային համակարգի գործունեությունը, ամրացնում է իմունիտետը, օրգանիզմից դուրս է բերում ռադիոնուկլիդները, հղի կանանց մոտ մեղմացնում է տոքսիկոզը, բարձրացնում է տղամարդկանց մոտ պոտենցիան: Լորի ձուն օգնում է շաքարային դիաբետի, հիպերտոնիկ հիվանդության, սակավարյունության, բրոնխային ասթմայի, նյարդային համակարգի հիվանդությունների, ուժեղ գլխացավերի, անեմիայի, աչքի հիվանդությունների դեպքում:
Լոր ձուն նպաստում է նաև տոնուսի բարձրացմանը, լյարդի, սրտի, երիկամների, շագանակագեղձի, ստամոքսի աշխատանքի կայունացմանը, ոսկրերի ամրացմանը: Լորի ձվի արժանիքների թվին է պատկանում այն հանգամանքը, որ դրա մեջ չկա խոլեստերին:
![](images/calendar.png)
Կարդացեք նաև
![Ամանորյա բացիկների պատմությունից Ամանորյա բացիկների պատմությունից](up/article/small/file_18893_3739592.jpg)
Հայտնի է, որ շնորհավորական ժամանակակից բացիկների համանմանը չինացիներն օգտագործել են ավելի քան հազար տարի առաջ: Սակայն սկզբում դրանց վրա ցույց էր տրված միայն այն մարդու անունը, ով այցելում էր տանտիրոջը, սակայն նրան տանը չէր գտնում...
![](images/calendar.png)
![Պահածոները կարող են վտանգավոր լինել Պահածոները կարող են վտանգավոր լինել](up/article/small/picture_18877.jpg)
Հասարակական առողջապահության Հարվարդի դպրոցի գիտնականները նախազգուշացնում են. քիմիական նյութերը, որոնք օգտագործվում են պահածոների տարաների պատրաստման դեպքում, կարող են ընկնել սննդի մեջ, իսկ այնտեղից` մարդու օրգանիզմ...
![](images/calendar.png)
![Բացվել է Ամասիայի առողջության կենտրոնը Բացվել է Ամասիայի առողջության կենտրոնը](up/article/small/file_18880_9972167.jpg)
Հայաստանի Հանրապետության վարչապետ Տիգրան Սարգսյանը Շիրակի մարզ կատարած աշխատանքային այցի շրջանակներում մասնակցել է Ամասիայի առողջության կենտրոնի բացման արարողությանը...
![](images/calendar.png)
![Բրուցելոզ Բրուցելոզ](up/article/small/file_18881_4144314.jpg)
Բրուցելոզն ինֆեկցիոն հիվանդություն է, որը հրահրվում է Brucella տեսակի մանրէներով և մարդուն փոխանցվում է տնային կենդանիներից: Մարդու մոտ բրուցելոզն անվանում են նաև ալիքանման տենդ, մալթայան տենդ, միջերկրածովյան տենդ, Բանգի հիվանդություն և այլն...
![](images/calendar.png)
![Հեմոքրոմատոզ. ախտանիշները, հետևանքները, բուժումը Հեմոքրոմատոզ. ախտանիշները, հետևանքները, բուժումը](up/article/small/file_18892_3563177.jpg)
Արյունաստեղծման գործընթացում երկաթն ամենաակտիվ մասնակիցներից մեկն է համարվում: Մարդու օրգանիզմում երկաթի մասնակցությամբ տեղի է ունենում կենսաքիմիական գործընթացների մեծ մասը...
![](images/calendar.png)
2011-ին Ուռուցքաբանության ազգային կենտրոնի ողջ անձնակազմն աշխատել է մեծ լարումով, քանզի չարորակ ուռուցքներով հիվանդացության ցուցանիշն աստիճանաբար աճում է և ոչ միայն Հայաստանում...
![](images/calendar.png)
ՀՀ առողջապահության նախարար Հարություն Քուշկյանն ընդունել է Համաշխարհային բանկի «Առողջապահական համակարգի արդիականացում» վարկային ծրագրերի իրականացմանն աջակցող առաքելության թիմին` առողջապահության ավագ տնտեսագետ Օուեն Սմիթին...
![](images/calendar.png)
Գաղտնիք չէ, որ արյան չարորակ հիվանդություններով տառապող հիվանդների բուժումը մեզանում իրականացվում է բացառապես պետպատվերի շրջանակներում` բուժման ժամանակակից սխեմաներով, ինչը թույլ է տալիս 50-60%-ի դեպքերում ստանալ լիարժեք կլինիկահեմատոլոգիական ռեմիսիա: Երեխաների առողջացման ցուցանիշը կազմում է 70%...
![](images/calendar.png)
![Կորոնար ստենտների անգիոպլաստիկան և իմպլանտացիան Կորոնար ստենտների անգիոպլաստիկան և իմպլանտացիան](up/article/small/file_18908_1385566.jpg)
Սրտի անոթների աթերոսկլերոզի պատճառով առաջացած կրծքահեղձուկի (ստենոկարդիա) բուժման երկու հիմնական մեթոդ գոյություն ունի` դեղորայքային և ինվազիվ (սրտի զարկերակների նեղացած լուսանցքի բացում կամ շունտավորում)...
![](images/calendar.png)
Հայաստանի Հանրապետությունում Ամերիկայի Միացյալ Նահանգների արտակարգ և լիազոր դեսպան Ջոն Հեֆերնը քաղաքավարական այցով հանդիպել է ՀՀ առողջապահության նախարար Հարություն Քուշկյանին...
![](images/calendar.png)
![«Իմունոգենետիկայի Եվրոպական Ֆեդերացիայի» (EFI) տարածաշրջանային առաջին գիտաժողովը «Իմունոգենետիկայի Եվրոպական Ֆեդերացիայի» (EFI) տարածաշրջանային առաջին գիտաժողովը](up/article/small/file_18858_9850331.jpg)
«Ոսկրածուծի դոնորների հայկական ռեեստր» բարեգործական հիմնադրամի նախաձեռնությամբ տեղի է ունեցել «Իմունոգենետիկայի Եվրոպական Ֆեդերացիայի» (EFI) տարածաշրջանային առաջին գիտաժողովը...
![](images/calendar.png)
![](images/white_bl.gif)
![](images/white_br.gif)
![](images/white_tr.gif)
![](images/white_tl.gif)
ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
-
Ժողովրդական դեղամիջոցներ
-
Հղիություն. 4-րդ ամիս
-
Հղիություն. 7-րդ ամիս
-
Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
-
Հղիություն. 6-րդ ամիս
-
«Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
-
Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
-
Ամուսնական առաջին գիշերը
-
Ընկերության մասին
-
Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
-
Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
-
Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
-
Դդում
-
Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
-
Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
-
Սեռական գրգռում
-
Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
-
Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
-
Չիչխանի օգտակար հատկությունները
-
Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
-
Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
-
Դիմակներ` մազերի համար
-
Հղիություն. 1-ին ամիս
-
Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
-
Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
-
Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
-
Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
-
Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
-
Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
-
Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
-
Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
-
Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
-
Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
-
Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
-
ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
-
Իրիդիոսքրինինգ
-
Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն